PONIEDZIAŁEK 19.05.2025r.
ŚNIADANIE : chleb z krakowski (50g) z masłem (8g), szynka z drobiowa (30g), sałata lodowa, pomidor, rzodkiewka, papryka żółta, szczypiorek. Kakao (180g)(mleko 2%, kakao, cukier). Arbuz (100g.) OBIAD : krem z białych warzyw z grzankami (250g) (kalafior, ziemniaki, pietruszka korzeń, kalarepa, seler, cukinia, śmietana 18%, sól, przyprawa ziołowo – warzywna, weka, masło, pietruszka zielona). Ziemniaczki młode z masełkiem, koper zielony (150g), nuggetsy drobiowe (70g) (pierś z kurczaka, jaja, bułka tarta, płatki kukurydziane, olej rzepakowy, sól, pieprz). Mizeria (100g) (ogórek, sos grecki, sól, kwasek cytrynowy, szczypiorek). Kompot wiśniowy/woda (180g). PODWIECZOREK : rogalik drożdżowy z dżemem (40g), napój jabłkowy (180g). Banan (100g). Dzieci z gr. IV w ramach żywienia otrzymają na wycieczkę banana oraz wodę niegazowaną Kubuś Water (500ml). |
ALERGENY :
Laktoza – mleko. Gluten – mąka. Jaja – białko. Seler.
Kalorie dzienne : 1125,03 (kcal). |
WTOREK – 20.05.2025r.
ŚNIADANIE : zupa mleczna z makaronem (220g) (mleko 2%, makaron muszelki ). Bagietka orkiszowa (40) z masłem (8g), pasta z tuńczyka (25g), pomidor, rzodkiewka, papryka zielona, szczypiorek. Herbata zielona z cytryną (160g). Morela (100g). OBIAD : zupa jarzynowa z ziemniakami (250g) (mieszanka warzywna, ziemniaki , śmietana 18%, marchewka, pietruszka korzeń, , seler por, kapusta włoska, sól, przyprawa ziołowo – warzywna). Kasza bulgur (50g), bitki wieprzowe w jarzynach (70g) (szynka wieprzowa, papryka konserwowa, mąka, cebula, olej rzepakowy, marchewka, pietruszka korzeń, seler, por, kapusta włoska, sól, pieprz). Sałatka z pomidora(100g)( pomidor, cebulka, oliwa z oliwek, sól, pieprz). Kompot owocowy/woda (180ml). PODWIECZOREK : budyń śmietankowy (180g) (mleko 2%, budyń śmietankowy) z sorbetem truskawkowym, ciasteczka Fitt morelowe bez dodatku cukru (12g). Jabłko (100g). |
ALERGENY :
Laktoza – mleko. Gluten – mąka. Seler. Białko rybne.
Kalorie dzienne : 937,20 (kcal). |
ŚRODA 21.05.2025r.
ŚNIADANIE : bułeczka razowa (40g) z masłem (8g), kiełbasa szynkowa (30g) ogórek świeży, pomidor malinowy, papryka żółta, szczypiorek, sałata lodowa, rzodkiewka. Kawa zbożowa (180g) (mleko 2%, kawa zbożowa, cukier). Truskawki (100g). OBIAD : botwinka z ziemniakami (250g) ( ziemniaki, botwinka, groszek czerwony konserwowy, jajko, śmietana 18%, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy, sól, pieprz). Naleśniki z serem/konfiturą malinową (150g)( mąka, jaja, mleko, olej rzepakowy), mus bananowym (20g) ( banan, skyr typu islandzkiego, cukier). Kompot truskawkowy/woda (180g). PODWIECZOREK : chleb serwatkowy (40g) z masłem (8g), pasztet wieprzowy z żurawiną (25g), ogórek kiszony, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek). Herbata zielona z miodem, cytryną (180g). Gruszka (100g).
|
ALERGENY :
Laktoza – mleko. Gluten – mąka. Jaja – białko. Seler.
Kalorie dzienne : 1188,50 (kcal). |
CZWARTEK 22.05.2025r.
ŚNIADANIE : zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi (220g) (mleko 2%, płatki jęczmienne). Bułeczka brukselka (35g) z masłem (8g), bryndza z twarożku (25g)( ser biały półtłusty, rzodkiewka, szczypiorek, szynka zadnia, śmietana 18%). Herbata malinowa (160g). Melon (100g). OBIAD : rosół wołowo – drobiowy z makaronem (250g) ( udka z kurczaka, szponder wołowy, wołowe extra, marchewka, pietruszka korzeń, seler, por, kapusta włoska, pietruszka zielona, sól, pieprz, przyprawa ziołowo – warzywna, pietruszka zielona). Ziemniaki (150g), mielone mięso gotowane z warzywami (90g) (marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, cebula) buraczki na ciepło (100g) (buraki, cebula, masło, śmietana 18%). Kompot wiśniowy/woda (180g). PODWIECZOREK : pieczywo razowe (12g) z dżemem brzoskwiniowym, herbata z cytryną (180g). Kiwi (100g).
|
ALERGENY :
Laktoza – mleko. Gluten – mąka. Jaja – białko. Seler.
Kalorie dzienne : 855,64 (kcal). |
PIĄTEK 23.05.2025r.
ŚNIADANIE : chleb krakowski (50g), z masłem (8g), pasta jajowa (30g) (jaja gotowane, szczypiorek, majonez kielecki, sól, pieprz), pomidor, papryka żółta, rzodkiewka. Kakao (180g) ( mleko 2%, kakao, cukier). Jabłko (100g). OBIAD : zupa krupnik zabielany (250g) (kasza jęczmienna, skrzydełka z kurczaka, śmietana18%, marchewka, pietruszka korzeń, por, seler, kapusta włoska, sól, pieprz, przyprawa ziołowo – warzywna, pietruszka zielona). Ziemniaki młode z masełkiem, koper zielony (150g), paluszki rybne z Miruny (70g) (ryba Miruna, jaja, cebula, czosnek, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz), surówka z rzodkiewki w sosie gęsty typ grecki (25g) (rzodkiewka, marchew, jabłko, koper, sól, pieprz). Kompot truskawkowy/woda (180g). PODWIECZOREK : Actimel owocowy (100g), pischinger z kakao (100g). Arbuz (100g).
|
ALERGENY :
Laktoza – mleko. Gluten – mąka. Jaja – białko. Seler. Białko rybne.
Kalorie dzienne : 1348,22 (kcal). |