TYGODNIOWE MENU
10.02.2025r. – 14.02.2025r
PONIEDZIAŁEK – 10.02.2025r.
ŚNIADANIE : chleb z koszyczka (50g) z masłem (8g), szynka prasowana (30g), pomidor, ogórek kiszony, rzodkiewka, sałata lodowa, szczypiorek. Kakao (180g) (mleko 2%, kakao, cukier). Jabłko (100g). OBIAD : zupa koperkowa z makaronem (250g) (koper, makaron zacierka, śmietana 18%, marchewka, pietruszka korzeń, seler, por, kapusta włoska, pietruszka zielona, przyprawa ziołowo – warzywna, pieprz, sól). Kasza jęczmienna (50g), bitki wieprzowe w sosie jarzynowym (100g) ( marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, mąka). Ogórek kiszony (100g). Kompot owocowy/woda (180g). PODWIECZOREK : herbata zielona z cytryną (180ml). Rogalik mleczny (40g) z masłem (8g) z dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym . Kiwi (100g). |
ALERGENY :
Laktoza – mleko. Gluten – mąka. Jaja – białko. Seler.
Kalorie dzienne : 1071,34 (kcal).
|
WTOREK- 11.02.2025r
ŚNIADANIE : zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (220g) (mleko 2%, płatki kukurydziane). Bułeczka grahamka(40g) z masłem (8g), twarożek bananowy (25g), (ser biały półtłusty, banan, miód). Herbata z cytryną (160g). Melon (100g). OBIAD : zupa fasolowa z kaszą jaglaną (250ml) (fasola szparagowa żółta, zielona, kasza jaglana, śmietana 18%, marchewka, pietruszka korzeń, seler, por, kapusta włoska, sól, przyprawa ziołowo – warzywna, pietruszka zielona). Ziemniaki (150g), frykasy drobiowe (70g) ( pierś z kurczaka, olej rzepakowy, pieczarki, śmietana 18%, mąka, sól, pieprz, przyprawa ziołowo-warzywna). Sałatka z buraków (100g) (buraki, cebula, papryka czerwona, ogórek kiszony, oliwa z oliwek, sól, pieprz, kminek mielony). Kompot wiśniowy/woda (180g). PODWIECZOREK : pudding ryżowy (50g) z musem bananowo – truskawkowym (30g)( truskawki, jogurt naturalny, cukier) Herbata malinowa z cytryną (180g). |
ALERGENY :
Laktoza – mleko. Gluten – mąka. Seler.
Kalorie dzienne : 1072,67 (kcal).
|
ŚRODA – 12.02.2025r.
ŚNIADANIE : chleb serwatkowy (50g) z masłem (8g), szynka z Bobrownik (30g), ogórek kiszony, pomidor, papryka żółta, szczypiorek. Kawa zbożowa (180g)( mleko 2%, kawa, cukier). Gruszka (100g). OBIAD : barszcz biały z ziemniakami (250g) (barszcz biały, ziemniaki, śmietana 18%, marchewka, pietruszka korzeń, seler, por, kapusta włoska, cebula, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, przyprawa ziołowo – warzywna). Naleśniki z serem/dżemem. (mąka, jaja, ser biały półtłusty, mleko, olej rzepakowy). Kompot truskawkowy/woda (180g). PODWIECZOREK : chleb z koszyczka (40g) z masłem (8g), szynka wiejska (25g), pomidor, ogórek świeży, sałata lodowa, szczypiorek. Herbata z cytryną, imbirem (180g). Klementynka (100g). |
ALERGENY :
Laktoza – mleko. Gluten – mąka. Jaja – białko. Seler. Kalorie dzienne : 967,89 (kcal). |
CZWARTEK 13.02.2025
ŚNIADANIE : zupa mleczna z płatkami owsianymi (220g)(mleko 2%, płatki owsiane) chleb z czarnuszką (40g) z masłem (8g), pasta z makreli wędzonej z jajkami (25g), ogórek kiszony, pomidor, papryka żółta, szczypiorek. Herbata z cytryną (160g). Jabłko (100g). OBIAD : krem pieczarkowy z grzankami (250g)( pieczarki, weka, śmietana 18%, marchewka, pietruszka korzeń, seler, por, kapusta włoska, sól, pieprz, przyprawa ziołowo-warzywna). Ziemniaki (150g), kotlet drobiowy (70g) (pierś z kurczaka, jaja, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz). Surówka z kapusty pekińskiej (100g) (kapusta pekińska, papryka czerwona, ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek, majonez. Kompot wiśniowy/woda (180g). PODWIECZOREK : jogurt naturalny (150g), musli owocowe, wafle ryżowe (12g). Kiwi (100g).
|
ALERGENY :
Laktoza – mleko. Gluten – mąka. Jaja – białko. Seler. Białko rybne. Kalorie dzienne : 1236,67 (kcal). |
PIĄTEK – 14.02.2025r. BAL KARNAWAŁOWY
ŚNIADANIE : chleb tygrysek (50g) z masłem, pieczeń myśliwska (30g) pomidor, rzodkiewka, papryka zielona, szczypiorek. Herbata z cytryną , miodem (180g). Pomarańcza (100g). OBIAD : zupa z brokuła z makaronem muszelki (250g) (brokuł, makaron, śmietana 18%, marchewka, pietruszka korzeń, seler, kapusta włoska, sól, pieprz, przyprawa ziołowo – warzywna). Ziemniaki (150g), sznycelek rybny z Miruny (70g) ( ryba, jaja, bułka tarta, cebula, czosnek, olej rzepakowy, sól). Surówka z kapusty kiszonej (100g) (kapusta kiszona, marchewka, cebula, jabłko, sól, pieprz, oliwa z oliwek).Kompot wieloowocowy/woda (180g). PODWIECZOREK: soczek Kubuś (200g). Drożdżówka kopertka z jabłkiem (40g). Banan (100g). Na bal dzieci otrzymują w ramach podwieczorku , soczek i drożdżówkę. |
ALERGENY :
Laktoza – mleko. Gluten – mąka. Jaja – białko. Seler. Białko rybne.
Kalorie dzienne : 1148,37 (kcal). |