PONIEDZIAŁEK 23.06.2025r.
ŚNIADANIE : chleb słonecznik (50g) z masłem (8g), szynka zadnia (30g), pomidor, ogórek świeży, papryka żółta, rukola. Kakao (180g)(mleko 2%, kakao). Arbuz (100g). OBIAD : zupa fasola po bretońsku (250g)(fasola Jaś, kiełbasa zwyczajna, boczek wędzony, marchewka, pietruszka korzeń, seler, por, kapusta włoska, majeranek, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy). Pierogi z mięsem (150g)(mąka, jaja, olej rzepakowy, łopatka wieprzowa, cebula, kapusta włoska). Kompot wiśniowy/woda (180g). Gruszka (100g). PODWIECZOREK : chleb słowiański (40g) z masłem (8g), pasta z kiełbasy wiejskiej (25g), pomidor, ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypior. Herbata malinowa (180g). Jabłko (100g). |
ALERGENY :
Laktoza – mleko. Gluten – mąka. Seler. Jaja – białko Kalorie dzienne : 998,28 (kcal). |
WTOREK 24.06.2025r. DZIEŃ ŻÓŁTY
POTRAWY BĘDĄ PODAWANE W KOLORZE ŻÓŁTYM ŚNIADANIE :zupa mleczna z płatkami kukurydziane (220g)(mleko 2%, jęczmienne). Chleb krakowski (40g) z masłem (8g), ser żółty, papryka żółta (25g). Herbata z cytryną (160g). Banan (100g). OBIAD : zupa z dyni z grzankami (250g)(dynia, weka, masło, śmietana 18%, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, sól, pieprz, przyprawa ziołowo-warzywna). Ziemniaki (150g) z masełkiem, (50g), devolay (70g)( pierś z kurczaka, jaja, bułka tarta, masło, olej rzepakowy, sól, pieprz , fasola szparagowa żółta z masełkiem, bułką tartą (100g). Napój cytrynowy/woda. PODWIECZOREK : rogalik (40g) z masłem (8g) z dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym. Herbata zielona z cytryną, miodem (180g). Melon (100g). GRUPA I – III W RAMACH ŻYWIENIA OTRZYMAJĄ NA WYCIECZKĘ BANANA ORAZ WODĘ NIEGAZOWANĄ KUBUŚ WATERR (500ml). |
ALERGENY :
Laktoza – mleko. Gluten – mąka. Seler. Kalorie dzienne : 1357,93 (kcal). |
ŚRODA – 25.06.2025r.
ŚNIADANIE : chleb graham (50g) z masłem (8g), kiełbasa krakowska parzona (30)g, pomidor, ogórek kiszony, rzodkiewka, rukola. Kawa zbożowa (180g)(mleko 2%, kawa zbożowa, cukier). Truskawki (100g). OBIAD : zupa monestra z makaronem( makaron świderki, śmietana 18%, bukiet jarzyn: marchewka, kalafior, brukselka, pietruszka korzeń, seler, por, kapusta włoska, cebula, sól, pieprz, przyprawa ziołowo-warzywna). Kasza jęczmienna (50g), paprykarz z indyka (70g)(udziec z indyka, cebula, olej rzepakowy, papryka konserwowa, papryka żółta, papryka czerwona sypka, przyprawa ziołowo warzywna, sól, pieprz). Sałatka z buraków (100g)(buraki, papryka konserwowa, ogórek kiszony, cebula, sól, cukier). Kompot wieloowocowy/woda (180g). PODWIECZOREK : pudding ryżowy (50g) z musem bananowo-truskawkowym (25g), chrupki kukurydziane (12g). Napój malinowy (160g).
|
ALERGENY :
Laktoza – mleko. Gluten – mąka. Seler. Kalorie dzienne : 1008,21 (kcal). |
CZWARTEK – 26.06.2025r.
ŚNIADANIE : zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi(220g)(mleko 2%, płatki jaglane). Bułeczki brukselki (40g) z masłem (8g), pasta z tuńczyka (25g), sałata lodowa, pomidor, rukola, rzodkiewka, ogórek kiszony. Brzoskwinia (100g). OBIAD : żurek śląski (250g)(żurek, ziemniaki, kiełbasa staropolska, jajko 1/2, śmietana 18%, marchewka, pietruszka korzeń, seler, przyprawa ziołowo-warzywna, sól, pieprz, natka pietruszki). Łazanki (150g)(kapusta biała, cebula, łopatka wieprzowa, makaron łazanki, sól, pieprz, przyprawa ziołowo-warzywna). Kompot truskawkowy/woda (180g).Arbuz (100g). PODWIECZOREK : Weka (40g) z masłem (8g), kisiel jabłkowy-wyrób własny (180g)(sok jabłkowy, skrobia ziemniaczana). |
ALERGENY :
Laktoza – mleko. Gluten – mąka. Seler. Białko rybne.
Kalorie dzienne : 1240,92 (kcal). |
PIĄTEK – 27.06.2025r.
ŚNIADANIE : chleb tygrysek (50g) z masłem (8g), ziołowy dipp serowy (30g) (ser biały półtłusty, bazylia, oregano, sól), słupki warzyw : papryka żółta, papryka zielona, papryka czerwona, marchewka, ogórek świeży, kalarepa. Kakao (180g)(mleko 2%, kakao, cukier). Arbuz (100g). OBIAD : zupa cebulowa z makaronem (250g)(cebula, makaron muszelki, śmietana 18%, marchewka, pietruszka korzeń, seler, por, kapusta włoska, sól, pieprz, przyprawa ziołowo – warzywna, pietruszka zielona). Ziemniaki (150g), ryba Miruna w cieście naleśnikowym (70g)( ryba, jaja, mąka, olej rzepakowy, sól, pieprz). Surówka z pora (por, marchewka, jabłko, majonez kielecki, sól, pieprz). Kompot wiśniowy/woda (180g). PODWIECZOREK : kasza manna na gęsto (180g)(mleko 2%, kasza manna) z sorbetem truskawkowym (30g) (truskawki, cukier). Biszkopty (100g). |
ALERGENY :
Laktoza – mleko. Gluten – mąka. Seler. Białko rybne.
Kalorie dzienne : 1175,38 (kcal). |