| PONIEDZIAŁEK 17.11.2025r.
ŚNIADANIE : chleb krakowski (50g) z masłem (8g), szynka prasowana (25g), ogórek kiszony, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek. Kakao (180ml)(mleko 2%, kakao, cukier). Gruszka (100g). OBIAD : barszcz czerwony z ziemniakami (250g) (buraki, ziemniaki, jajko ½, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, śmietana 18%, marchewka, pietruszka korzeń, seler, por, kapusta włoska, przyprawa ziołowo – warzywna, sól, pieprz, koper świeży). Makaron z serem (150g)(makaron świderki, ser biały półtłusty, cukier trzcinowy) z sorbetem truskawkowo – bananowym (25g). Kompot owocowy/woda (180ml). PODWIECZOREK : weka (40g) z masłem (8g), jabłkiem, pietruszka zielona. Kisiel jabłkowy – wyrób własny (180ml)(sok jabłkowy Tymbark, skrobia ziemniaczana). |
ALERGENY :
Laktoza-mleko. Gluten-mąka. Seler. Jaja-białko.
Kalorie dzienne 1101,70(kcal).
|
| WTOREK 18.11.2025r.
ŚNIADANIE : zupa mleczna z płatkami owsianymi ( mleko 2%, płatki owsiane). chleb słonecznik (40g) z masłem (8g), twarożek truskawkowy (30g)(ser biały półtłusty, truskawki). Melon (100g). OBIAD : zupa pieczarkowa z makaronem (250g) (pieczarki, makaron łazanki, śmietana 18%, marchewka, pietruszka korzeń, seler, por, kapusta włoska, sól, pieprz, przyprawa ziołowo – warzywna, pietruszka zielona). Kasza gryczana prażona (50g), bitki drobiowe w jarzynach (70g) (udziec z indyka marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, czosnek, mąka, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz), surówka z selera (100g) (seler, marchewka, jabłko, pomarańcza, jogurt naturalny). Kompot wiśniowy/woda (180ml). PODWIECZOREK : jogurt naturalny (150g), Grunchy bananowe (25g). Chrupki kukurydziane (12g). Herbata zielona z cytryną (160g). Marchewka/kalarepa (100g). |
ALERGENY :
Laktoza-mleko. Gluten-mąka. Seler. Kalorie dzienne : 1021,07 (kcal). |
| ŚRODA 19.11.2025r. DZIEŃ NIEMIECKI
ŚNIADANIE : stoliczek rozmaitości :chleb z koszyczka/ chleb serwatkowy (50g) z masłem (8g), szynka wiejska/ser mozarella (30g), rzodkiewka, pomidor, ogórek kiszony, rukola. Kawa zbożowa (180ml) (mleko 2%, kawa Inka, cukier). Banan (100g). OBIAD : krem z zielonego groszku z grzankami (250ml) (groszek zielony, masło, śmietana, marchewka, pietruszka korzeń, seler, por, kapusta włoska, przyprawa ziołowo – warzywna, sól, pieprz, pietruszka zielona). Ziemniaki (150g) sznycel po wiedeńsku (70g)(udziec cielęcy, jaja, mąka, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz). Kapusta kiszona gotowana (100g)(kapusta kiszona, marchewka, koper zielony, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, mąka). Kompot truskawkowy/woda (180ml). PODWIECZOREK : chleb graham (40g) z masłem (8g). Bratwurst (kiełbaska grillowana )(200g) z ketchupem. Herbata zielona z cytryną, miodem (180g). Borówka (100g).
|
ALERGENY :
Laktoza-mleko. Gluten-mąka. Jaja-białko. Seler. Kalorie dzienne : 1461,49 (kcal).
|
| CZWARTEK 20.11.2025r.
ŚNIADANIE : zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi (220ml) (mleko 2%, płatki jęczmienne). Chleb słowiański (40g) z masłem (8g), pasta z makreli w pomidorach (25g), rzodkiewka, ogórek kiszony, papryka żółta, rukola. Herbata z cytryną (160ml). Melon (100g). OBIAD : zupa krem z białych warzyw z makaronem (250ml) (weka, masło, śmietana, cukinia, kalarepa, kalafior, pietruszka korzeń, seler, por, kapusta włoska, sól, pieprz, przyprawa ziołowo warzywna, koper zielony). Gołąbki na dziko (150g) z ziemniakami (150g)( łopatka wieprzowa, kapusta biała, jaja, bułka tarta, cebula, kasza manna, ryż, olej rzepakowy, sól, pieprz) w sosie pomidorowym (25g)( koncentrat pomidorowy, cebula, masło, mąka, śmietana, sól, pieprz). Jabłko (100g). Kompot wieloowocowy/woda (180ml). PODWIECZOREK: strucla (40g) z masłem (8g) z dżemem figowym niskosłodzonym. Herbata zielona z cytryną, miodem (180ml). Kaki (100g). |
ALERGENY :
Laktoza-mleko. Gluten-mąka. Seler. Jaja-białko.
Kalorie dzienne : 1128,83(kcal) |
| PIĄTEK 21.11.2025r.
ŚNIADANIE : chleb tygrysek (50g) z masłem (8g), kremowy serek Almette (30g), pomidor, rzodkiewka, papryka żółta, szczypiorek. Kakao (180ml)(mleko 2%, kakao, cukier). Kiwi (100g). OBIAD : zupa grysikowa na rosole (250ml) ( kasza manna, skrzydełka z kurczaka, marchewka, pietruszka korzeń, seler, kapusta włoska, przyprawa ziołowo – warzywna, sól, pieprz, pietruszka zielona). Ryż (50g), klops rybny w sosie z koperkowym (70g)(ryba Miruna, jaja, bułka tarta, sól, pieprz, olej rzepakowy). Bukiet warzyw na parze z masełkiem, bułką tartą (100g). Kompot truskawkowy/woda (180g). PODWIECZOREK : chleb krakowski (40g) z masłem (8g), szynka wiejska (25g)(ogórek świeży, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek). Herbata z miodem, cytryną (180g). Gruszka (100g). |
ALERGENY :
Laktoza-mleko. Gluten-mąka. Jaja-białko. Seler. Białko rybne. Kalorie dzienne : 958,43 (kcal).
|
